Antibiotika je potřeba užívat s rozmyslem

19. 11. 2018

PREVENCE

Lékárny Nemocnic Plzeňského kraje se zapojily do kampaně Antibiotický týden v prostředí lékáren, která se koná od 19. do 25. listopadu u příležitosti Evropského antibiotického dne (18. listopadu). Cílem je upozornit pacienty na rizika spojená s nadužíváním antibiotik. V tomto článku jsme pro vás s našimi lékárníky shrnuli zásadní pravidla pro jejich užívání.

Pravděpodobně není mezi námi nikdo dospělý, kdo by se za svůj život alespoň jednou nesetkal s antibiotiky. Tyto léky dokáží účinně bojovat proti bakteriím v těle. Jde tedy o antibakteriální léčiva, která však může předepisovat pouze lékař. V lékárně k nim proto potřebujete recept. „Antibiotika by se měla používat pouze v případě, kdy tak určí lékař, a to pouze při bakteriální infekci. Je důležité zdůraznit, že na virové infekce jsou antibiotika neúčinná, proto je zbytečné je užívat například na chřipku,“ vysvětluje vedoucí lékárnice z Lékárny Klatovské nemocnice Zdeňka Kojanová.

V ideálním případě by předepsání antibiotik měl předcházet odběr vhodného biologického materiálu dle klinických potíží např. výtěr z krku. Pokud lékař předepíše antibiotika, je potřeba se přesně řídit jeho instrukcemi nebo instrukcemi, které vám při výdeji poví lékárník. Antibiotika začnou v těle působit na bakterie, buď je zničí nebo zabrání jejich množení. „Vzhledem k tomu, že antibiotika mají účinek na různá spektra bakterií a zahrnují i tělu prospěšné bakterie, doporučuje se užívání antibiotik kombinovat s probiotiky,“ říká Zdeňka Kojanová.

V případě, že antibiotika nebudete užívat správně, riskujete kromě nevyléčení i další komplikace. „Mohou se objevit sekundární infekce, poškození organismu a stále častěji se objevuje i rezistence bakterií vůči účinku antibiotik,“ říká vedoucí lékárník Lékárny Rokycanské nemocnice Viktor Mochnacký. Nesprávné užívání antibiotik totiž vede k tomu, že se bakterie stanou odolnými vůči antibiotické léčbě, takže pokud budete vy nebo vaše děti potřebovat antibiotika někdy v budoucnosti, nemusejí již účinkovat.

Lékárny se zapojí k Světovému antibiotickému týdnu osvětou mezi pacienty. Informační kampaň je zaměřena nejen na dospělé, ale i na rodiče s dětmi. „Budeme informovat pacienty, že tato akce probíhá. Pro naši každodenní práci se téměř nic nezmění, protože informace k antibiotikům poskytujeme při každém jejich výdeji pacientovi. Máme připraveny letáčky s radami, jak správně užívat antibiotika. Letošní ročník zaměříme na dětské pacienty a problematiku antibiotických sirupů. Upozorníme také na možnost vzniku rezistence k antibiotikům a její následky a nadále budeme zdůrazňovat jejich správné užívání,“ dodává Zdeňka Kojanová z Lékárny Klatovské nemocnice.

Do kampaně se zapojují

• Lékárna Domažlické nemocnice
  • Lékárna Klatovské nemocnice - V nemocnici, Pod nemocnicí
  • Lékárna Rokycanské nemocnice
  • Lékárna Stodské nemocnice

Na co pamatovat, pokud musíte užívat antibiotika?