Bezpečnější proti nákaze. Nemocnice v Plané ošetřila prostory nanodezinfekcí

31. 3. 2021

KRÁTKÁ INFORMACE

Nemocnice následné péče Svatá Anna zvyšuje bezpečnost pacientů i návštěvníků, co se týká rizik přenosu nákazy koronavirem. Kromě standardních hygienických opatření provedla v těchto dnech na všech frekventovaných površích i speciální ošetření nanovrstvou GCA ANTIVIR s nanopolymerovou antivirovou a antibakteriální ochranou, která vydrží minimálně 120 dnů. Tak dlouho bude v místě ošetření ničit veškeré virové i bakteriální zárodky, které se na povrch dostanou. Ochranu poskytla nemocnici bezplatně plzeňská společnost Nanoultron s.r.o., která se podílí na vývoji a distribuci produktů nanotechnologie v ČR.

Nemocnice dezinfikuje každý den místa, kterých se dotýkají pacienti, zaměstnanci i případní návštěvníci. „Abychom ale pro bezpečnost nás všech udělali ještě něco navíc, spojili jsme se s firmou, která ochrannou nanovrstvou ošetřuje například i vozy hromadné dopravy a požádali ji o provedení této minimálně čtyřměsíční permanentní ochrany," říká ředitelka nemocnice Dagmar Špédlová s tím, že v nemocnici byly ošetřeny například stolky, židle a postele na lůžkových pokojích, dále kliky, dveře, madla vodovodní baterie, odpadkové koše, ovládací panely výtahů a také většina povrchů na recepci a v prostorách očkovacího centra a odběrového místa pro provádění PCR testů.

Dezinfekční technologie GCA ANTIVIR se začala vyvíjet před třemi roky a zhrubba 10 měsíců bylo prováděno testování. Loňský příchod pandemie vývoj urychlil a na podzim se technologie dočkala zátěžové zkoušky. „Použili jsme ji například v městské hromadné dopravě v Praze a Brně, v potravinářském průmyslu i dalších provozech. Na základě výsledků jsme pro ni získali atest a schválení používání od Státního zdravotního ústavu ČR a Potravinářský atest dle evropské normy NRL s tím, že ošetřené povrchy chrání minimálně 120 dnů," říká obchodní ředitel Nanoultronu Václav Bezdička

Ošetření neznamená, že by se v nemocnici přestala provádět běžná očista a dezinfekce. Ta se bude realizovat dál v běžném režimu.