Nemocnice Svatá Anna pokřtila kalendář se svými pacienty

21. 9. 2018

Stáří není handicap, neobracejme se k němu zády. To je poselství nového kalendáře Nemocnice následné péče Svatá Anna, který měl včera křest přímo v Plané. Černobílý nástěnný kalendář vydala nemocnice i proto, aby se jí podařilo vybrat sto tisíc na nový rehabilitační přístroj.

Nemocnice Svatá Anna se stará o pacienty, kterým nemoc či zranění způsobily snížení pohyblivosti nebo doléčují zdravotní potíže, a potřebují odbornou ošetřovatelskou a rehabilitační péči. Část pacientů tvoří i starší lidé. Bohužel ale veřejný zájem o seniory není tak vysoký jako o děti nebo pacienty v produktivním věku. Nemocnici se proto komplikovaněji shánějí partneři, kteří by podpořili péči o tuto skupinu pacientů.

„Hledali jsme proto způsob, jak prezentovat nemocnici a zejména péči o tyto starší pacienty trochu jiným atraktivnějším způsobem. A tehdy nás shodou okolností navštívila mladá fotografka Dada Smith a přišel nápad nafotit tyto naše pacienty v prostředí nemocnice a tím přiblížit jejich pobyt u nás,“ vysvětluje ředitelka nemocnice Dagmar Špédlová.

Vznikl tak unikátní kalendář s fotografiemi klientů, v jejichž tvářích jsou zapsány životní příběhy, radosti i strasti. „Pacienty-modely jsme nijak zvlášť nearanžovaly. Zachytila jsem je při obvyklých denních situacích. Prostě jsem si s nimi jen povídala, třeba o počasí, a přitom je i fotila. Takže snímky jsou stoprocentně autentické,“ říká ke vzniku snímků fotografka Dada Smith

Velkoformátový nástěnný kalendář s černobílými snímky bude nemocnice poskytovat partnerům a přátelům, kteří jakkoli podpoří chod a péči v nemocnici nebo se zapojí do sbírky na pořízení rehabilitačního zařízení LEVITAS, které nemocnice plánuje letos pořídit. „Slouží ke snadnější rehabilitaci pacientů, kteří jsou pohybově hendikepovaní. Usnadní jim cvičení a personálu manipulaci s nimi. Tento přístroj přitom stojí přes sto tisíc korun. Věřím, že i s pomocí kalendáře se nám podaří prostředky brzy získat,“ vysvětluje náměstkyně pro ošetřovatelskou péči nemocnice a jedna z iniciátorek vzniku kalendáře Miroslava Kordíková

Křest kalendáře a vernisáž fotografií se uskutečnily 20. září v Plané v prostorách společenského domu KINONEKINO za přítomnosti patrona akce Michala Jančaříka, předsedy představenstva Nemocnic Plzeňského kraje, a.s. Marka Kýhose a dalších významných hostů včetně příbuzných pacientů, jejichž fotky se v kalendáři objevily.

Nemocnice následné péče Svatá Anna

Nemocnice Svatá Anna v Plané doléčuje zdravotní potíže ze všech oborů medicíny zejména léčebnou tělesnou výchovou. Zároveň poskytuje individuální ošetřovatelskou péči a sociální služby. Nemocnice má 100 lůžek. Rehabilitační část tvoří pět tělocvičen, vodoléčba, elektroléčba, rehabilitační chodník či schody a další pracoviště a metody. Po předloňské modernizaci zvýšila nemocnice počet ošetřovacích dnů na více než 33 tisíc.