K očkování už může i mládež od 12 let. Většina očkovacích míst už odbavuje zájemce bez čekání

30. 6. 2021

KRÁTKÁ INFORMACE, OČKOVÁNÍ

Centrální rezervační systém k očkování proti nemoci covid umožní od 1. července rezervace (a je tedy možné provádět očkování) také u mládeže od 12 let věku. V Plzeňském kraji ale bude očkovat nezletilé (12 - 15 let) jen pět očkovacích míst, konkrétně nemocnice, které mají k dispozici dětské lékaře (Klatovská, Domažlická, Stodská, Rokycanská a FN Plzeň). Při očkování nezletilých musí být přítomen jeden z rodičů, resp. zákonný zástupce.

Lidé od 16 let věku se mohou v Plzeňském kraji registrovat k očkování až na 15 očkovacích místech a u některých praktických lékařů. Šest očkovacích míst provozují krajské nemocnice (Plzeň-Skvrňany, Klatovy, Domažlice, Stod, Rokycany, Planá). Prakticky všechna tato očkovací místa už v těchto dnech odbavují své fronty bez čekání a nabízí volné termíny prvních dávek prakticky v řádech dnů. Registrace se provádí tradičně přes web www.registrace.mzcr.cz

"Počet nových zájemců o očkování resp. nově registrovaných lidí mírně zpomaluje. Zároveň klesá ta vysoká vlna očkování druhými dávkami, která začala v květnu kulminovala v polovině června. Je tedy dostatek vakcín pro očkování prvními dávkami," říká mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. "Všechna naše očkovací místa tak už prakticky očkují nebo zvou k očkování i zájemce z nejmladší otevřené věkové kategorie 16 až 24 let. Kdokoli se tedy v těchto dnech zaregistruje k očkování, může očekávat pozvánku k rezervaci termínu okamžitě nebo v řádech hodin, nejvýše však do dvou tří dnů," doplňuje mluvčí.

Od tohoto týdne lze také z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví zkracovat rozestupy mezi první a druhou dávkou z předdefinované lhůty 42 dnů (6 týdnů) až na 35 dnů. "Toto oprávnění zkracovat lhůty mají očkovací místa. Mohou to zájemcům umožnit na jejich vyžádání, pokud to kapacita místa a hlavně dodávky vakcín dovolí. Lidé si to ale nemohou nárokovat, nebo dokonce chodit na očkovací místo bez předchozí domluvy. Je třeba si uvědomit, že očkovací místa mají na každý den nějakou provozní dobu a personální kapacitu a konkrétní počet vakcín, kterému odpovídá zvaní očkovanců. Musí tedy i změny termínů nějak koordinovat," doplňuje Jiří Kokoška.

Zkrácení intervalu mezi dávkami lze domluvit na  lince ministerstva zdravotnictví 1221, kde mají o kapacitách očkovacích míst a počtech vakcín přehled a kde umí změnu termínu v rezervačním systému nastavit.

Očkování: Vše, co potřebujete vědět

Postup registrace, rezervace, získání certifikátu

1. Registrace

2. Rezervace

3. Certifikát

Copyright ©2021 Nemocnice Plzeňského kraje, a.s.